PERSONEL İÇ YÖNETMELİĞİ
MASKE REKLAM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ PERSONEL İÇ YÖNETMELİĞİ
PERSONELİN İŞE ALINMASI
a-İşe alınacak (işçi adayı)personel tarafından işyerinin düzenlediği uygun bir form dahilinde Müracaat Formu doldurulur.Bu müracaat formunda en az aşağıdaki hususların bulunmasına özen gösterilir;
aa-İşçi kimlik bilgileri
ab-İşçi ikametgah adresi
ac-İşçinin medeni durumu-aile yapısı hakkında bilgi
ad-Referansları-hakkında kimlerden bilgi alınacağı
ae-Talep ettiği ücret
af-Kısa öz geçmişi
b-İşçi adayının müracaatı işyeri personel müdürlüğü ve işyeri yönetimince değerlendirilir,işe alınması uygun görüldüğünde nüfus cüzdan fotokopisi müracaat formuna iliştirilir ve personel müdürlüğüne gönderilerek iş başı yaptırılır.
c-İşçinin deneme süresi;4857 sayılı iş kanunu gereği olarak 2 aydır.Bu süre içinde işyeri standartlarına göre işçinin yetersizliği görüldüğü takdirde ihbarsız ve tazminatsız olarak çalıştığı süreye ilişkin ücreti ödenerek iş sözleşmesi fes edilir.Ödenecek ücret asgari ücretten az olamaz.
d-İşe alınacak personelden İşçi Özlük dosyası için istenecek belgeler;75 nci maddede belirtilmiştir.
ÇALIŞMA SÜRELERİ
a-İşyerinde haftalık çalışma süresi 45 saattir.
b-Günde ihtiyaca göre en fazla 3 saat fazla mesai yapılabilir.
c-Fazla çalışmalar işyerinin genel durumu ve işin durumuna göre işveren tarafından yasal çerçeve içerisinde belirlenir ve personele duyurulur.
d-Fazla çalışmaların ücreti normal zamanlarda % 50 zamlı olarak ödenir.
e-İşçi dilerse işverenin onayını almak koşulu ile bu fazla çalışmalarını ücret almadan serbest zaman olarak değerlendirebilir.
f-Hafta içinde eksik çalışılan süreler için işveren telafi çalışması yaptırabilir.Bu telafi çalışmaları fazla çalışma sayılmaz.
g-Personel veya işçi kendisine ait görevi şirketin işverenin çıkarları doğrultusunda sağlıklı,verimli ve disiplinli bir şekilde zamanında bitirmek zorundadır.Aksi bir durum işverenin iş kaybı olacağından iş sözleşmesinin fesih sebebidir.
h-Fazla mesailerde işçinin muvafakati esas olup zorunlu durumlarda işverenin isteği doğrultusunda fazla mesai yapılmasına itiraz edemez.
I-İşçi ve personel işyerinde ilan edilmiş çalışma saatlerine uymak zorundadır.
İŞYERİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR
a-Personel işyerine tüm personelin girip-çıktığı kapılardan girmek zorundadır.
b-Giriş ve çıkışlarda idarece uygulanacak kontrollere riayet etmek zorundadır.
c-Personel giriş ve çıkışlarında işyerinde uygulanan puantaj cetvelini imzalamak zorundadır veya bu konuda başka bir tedbir varsa ”Kart basma-çekme” vb. gibi bunlara da uymak zorundadır.
d-İşçi veya personel işyerinde kendisine verilmiş iş elbisesini giymek ve bu elbise ile çalışmak zorundadır. Ayrıca bu elbisenin temizlik ve bakımından da işçi bizzat sorumludur.
İZİNLER
a-Yıllık ücretli izinler;İşe başlama tarihinden itibaren 1 yılını dolduran işçiye 14 gün
1 yıldan fazla 5 yıl a kadar(5 yıl dahil) çalışanlara 14 gün
5 yıldan fazla-15 yıldan az çalışanlara 20 gün
15 yıldan fazla (15 yıl dahil) çalışanlara 26 günden az olmamak üzere ücretli izin verilir.
b-Ücretli izinler yıl içinde kullanılmak zorundadır.Ancak işveren işin genel durumuna göre çalışan personel ile ilgili olarak yıllık izin çizelgesi hazırlar ve görülebilecek yere asar.Bu durumda işçi veya personel buna riayet etmek zorundadır.
c-işyerinde 18 yaşından küçük (18 yaş dahil) ve 50 yaşından büyük işçilere verilecek yıllık ücretli izin 20 günden az olamaz.
c-Ücretli mazeret izinleri;
-Evlenmelerde 3 güne kadar
-Ölümlerde(Ana,baba,eş,kardeş veya çocukların) 3 güne kadar verilen izinler için herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz.
-Kadın işçilere doğumdan önce ve sonra olmak üzere 8 er hafta toplam 16 hafta izin verilir.
-Doğum yapan kadın işçiye 1 yıl süreyle günde 1,5 saat emzirme izni verilir.
d-Ücretsiz izin;
-İçinde bulunduğu yıla ait yıllık iznini kullanan personele zorunlu hallerde göreve gelemeyecek durumda olması halinde süreklilik arz etmemek şartıyla ve amirine haber vermek kaydıyla ücretsiz izin verilebilir. Aksi durum iş sözleşmesinin fesih sebebidir.
İŞE GECİKMELER/DEVAMSIZLIK HALLERİ
a-Personel veya işçi belirlenen saatte iş kıyafetleriyle işinin başında bulunmak ve iş bitimine kadar aynı şekilde devam etmek zorundadır.
b-Tekerrür eden gecikmeler disiplin cezalarıyla cezalandırılır.
c-İdare veya yönetim, belirlenen saatte elinde olmayan nedenlerle veya haklı bir mazereti bulunmadan işyerine geç gelen personeli aynı gün işyerine almamak hakkını saklı tutar.
d-Mücbir sebep dışındaki her türlü işe gelmeme halleri amirlerine veya şeflerine yazılı olarak bildirmek zorundadır.
HASTALIK NEDENİ İLE İŞE GELMEME
a-Hastalık halinde, personel derhal amirine haber vermek kaydıyla varsa işyeri hekimine yoksa ilgili hastaneye gidecek ve alınan rapor doğrultusunda hareket edecektir.
b-Personelin vizite talebi, iş başlangıcı itibariyle ilk 2 saat içinde kısım amirine yapılmalıdır. İzinsiz viziteler, izinsiz işe gelmeme olarak kabul edilecektir.
c-İşyeri hekimi personeli sağlık kurumlarına havale ederse personel mutlaka işyerini haberdar ederek ilgili sağlık kuruluşuna gidecektir. Oradan aldığı belgeyi de mutlaka işyeri personel amirliğine verecektir. SSK. Hastanesi veya başka sağlık kurulundan aldığı belgeyi işyerine vermeyen işe başlayamaz ve o gün için izinsiz işe gelmemiş sayılır.
d-İşyeri dışında hastalanan personel o gün durumunu amirine bildirmek zorundadır. Aynı gün bildirmez ise personel o gün için izinsiz işe gelmemiş sayılır. Personel hastalık halinde işyeri hekimine şayet iş yeri hekimi yoksa, SSK.Hastanesine Muayene olacaktır.Acil durum ve mücbir sebep hallerinde işçi vizite kağıdı verilmesini kabul edecektir.İstirahat sonunda tekrar kontrolü gerekiyorsa 1 gün önceden işyerine bildirmek zorundadır ve her hastalık sonucunda da ilgili kurumdan,hastaneden alacağı rapor ve benzeri belgeyi işverene veya
vekiline, amirine, personel müdürlüğüne arz etmek zorundadır. Aksi halde iş yerinde iş başı yapamaz.
e-Personel bir ay içinde arka arkaya 2 iş günü mazeretsiz olarak işyerine gelmez veya 1 ay içinde mesai günlerine rastlamak kaydıyla 3 gün işe gelmediği zaman işverenin bildirimsiz derhal fesih hakkı saklıdır. Bu durum iş sözleşmesinin fesih sebebidir.
GENEL DİSİPLİN
4857 sayılı İş Kanunun 25 nci maddesi kapsamı dışında kalan ve iç yönetmeliğe aykırı davranış ve faaliyetler aşağıda belirtilmiştir.
a-Personel fiziki bir rahatsızlık, mücbir sebep, kaza, hayati bir tehlike arz eden çalışma halleri dışında bir neden olmadıkça, amirlerinden izinsiz iş mahallinden ayrılamaz.
b-Personele fiziki fiilde bulunmak, seksüel, psikolojik veya kelimelerle tacizde bulunmak veya incitmek kesinlikle yasaktır. Aksi hareket tarzının görülmesi durumunda ilgili kolluk kuvvetlerine bildirilir ve bu durum kesinlik kazandığı andan itibaren de iş sözleşmesi fes edilir.
c-Personel işyerine idarece yasaklanan yayınlar veya korku verecek malzemeler getiremez.
d-Personel çalışma saatleri içinde konusu olmayan mahallerde bulunamaz. İş yerinin dışına çıkamaz.
e-Personel kesinlikle işyerinin haberleşme cihazlarını işverenin izni olmadan kullanamaz.
f-Personel şahsi işlerini işyerinde amirinin izni olmadan yapamaz.
g-Personel şahsi otosunu idareden izin almadan işyerine ait bir işte kullanamaz.Aynı şekilde işyerine ait olan taşıt araçlarını da işverenin izni olmadan şahsi işinde kullanamaz.
h-Personel işverenin yazılı talimatı olmadan işyerine ait hiçbir alet, edevat ve malzemeyi işyeri mahalli dışına çıkartamaz.
I-Satışa sunulan veya teşhir edilen işyerine ait malı veya malzemeyi izinsiz olarak dışarı çıkartamaz.
i-Personel işyerinde şahsi olarak herhangi bir mal yada başka bir şey alamaz ve satamaz.
j-Personel hangi türde olursa olsun işyerine ait bilgi ve belgeyi dışarıda üçüncü şahıslara ifşa edemez. Görevi yada kademesi ne olursa olsun işyerine ait ticari,mesleki ve her türlü sır kişinin kendisinde kalmak zorundadır.Ancak;T.C.Mahkemeleri talepte bulunur ve işveren izin verirse açıklanabilir.
k-İdare, yönetim şüphe arz etmesi durumunda personel üzerinde,personel eşyaları içinde her türlü arama yapabilir.Personelin bu aramalara izni olmaması halinde en yakın kolluk kuvvetlerine haber verilerek bu işlem gerçekleştirilir.Durum açıklığa kavuşuncaya kadar işçi veya personel işveren tarafından 7,5 saati geçmemek üzere işyerinde alıkonulabilir.
L-Personelin TEBLİGAT ADRESİ Özlük dosyasında yazılı olan adrestir. Bu adres ayrıca İlgili makamdan alınacak resmi belge ile de teyit edilmek zorundadır.Adres değişiklerini personel işverene mutlaka yeni belge ile bildirmek zorundadır. Bildirilmediği takdirde yapılacak tebligatlar geri İADE olarak gelse bile TEBLİGAT yapılmış sayılır.
GÜVENLİK
İşyerinde güvenliğin sağlanması amacıyla aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a-İşyeri dahilinde alkollü içecekler bulundurmak ve tüketmek kesinlikle yasaktır.
b-İşyeri dahilinde sarhoş halde bulunmak yasaktır.
c-Sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içmek yasaktır.
d-İş kıyafetlerini, yada şahsi kıyafetlerini soyunma mahalli dışına çıkarmak, çalışma esnasında kendisine verilen iş giysilerini giymemek, varsa iş makinesi başında çalışırken güvenlik malzemelerini kullanmamak kesinlikle yasaktır.
e-Yükleyici yada taşıyıcı makineleri amacı dışında kullanmak yasaktır.
f-Personel yada işçi uğradığı kaza yada tehlike ne olursa olsun derhal amirine haber vermek zorundadır.
g-İşyerinde arızalanan makine ve teçhizatı mutlaka ilgili birim amirine bildirmek zorundadır. Kendi başına bu arızayı kesinlikle giderme çabası içine girmemelidir.
h-Yangın yada benzeri olay halinde derhal işyeri güvenlik birimlerine ve işverene bildirmek zorundadırlar.
I-Personel ya da işçi kendilerine teslim edilen tüm alet, edevat, makine ve teçhizatı, eşyaları gerekli dikkat ve itina göstererek kullanmak zorundadır.
i-İşyerinde elektrik arızaları kesinlikle ilgili birim tarafından giderilecektir.
j-İşyerine ait Bilgisayar ve diğer teknik donanımlar yine ilgili personel tarafından dikkatle ve özenle korunup kullanılacaktır.
İŞ ORGANİZASYONU
a-Personel işverenin, amirlerinin ve iş veren vekillerinin talimatları doğrultusunda işlerinin başında bulunacak ve hiyerarşik düzen içinde işler yürütülecektir.
b-Satış ve teşhir mağazasında çalışan personel günlük tıraşını olup temiz ve düzgün giysiler giymek zorundadır.
c-Satış personeli için giyim- kuşam şartları idari personel içinde geçerlidir.
d-Personel iş çıkışında kendisine teslim edilen aksesuarları işyerine bırakmak zorundadır.
ÖDEME
-Ücret ödemeleri ve avans ödemeleri işverenin ekonomik durumuna göre ayda bir defa olmak üzere işveren tarafından belirlenir.
-Avans işlemlerinde personel bir defada ancak % 50 tutarında avans alabilir.Olağanüstü durumlarda ise bu durum işverenin takdirindedir.
CEZAİ MÜEYYİDELER
a-Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden personele aşağıda belirtilen yaptırımlar uygulanır.
-UYARMA
-İHTAR
-İŞE SON VERME
b-Tekerrür halinde bir üst seviyedeki müeyyide uygulanacaktır.
c-Personel veya işçi hırsızlık halinde suçüstü yakalandığı takdirde en yakın polis kuvvetlerine götürülecektir.Polise teslim edilene kadar geçen zamanda işveren tarafından alıkonulabilir ve bu durum kesinlikle iş sözleşmesinin derhal fesih sebebidir.İşveren ayrıca şikayet hakkını saklı tutar.
d-İşveren,hizmet sözleşmesi sona ermeden önce ihbar önellerine uymaksızın 2822 sayılı kanunun 45 nci maddesi ve 4857 sayılı kanunun 25. maddesine uygun hallerde iş sözleşmesini fes etme hakkına sahiptir.
MASKE REKLAM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
GENEL MÜDÜR